MiFID i el significat dels acrònims


El món financer, té una gran avantatge respecte la majoria de la ciutadania: es mou sota uns paràmetres tant extremadament complicats que suposa tota una aventura intentar entendre el significat -i sobre tot els detalls- de paraules i acrònims. És per això que molts desistim o ens suposa vèrtig desxifrar la lletra petita d’un acord entre bancs i governs. A la vegada, però, els reguladors també intenten -no sé si per l’efecte “portes giratòries”- i treballen en base a acrònims i termes molt tècnics.

MIFID

L’any passat vaig passar llargues hores preparant un document sobre qüestions alimentàries i governança en el qual abordava la qüestió de l’especulació en els mercats de futurs de primeres matèries. Fruit d’això em vaig més o menys familiaritzar amb el llenguatge d’aquests mercats i també amb algunes de les propostes tècniques sobre la taula. Tot això ho escric perquè fa unes dues setmanes els organismes de la Unió Europea (Parlament, Consell i Comissió) van acordar finalment el text referent a la Directiva sobre Instruments Financers i Mercats que, en les seves sigles en anglès es coneix com a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive).

L’Europarlamentari Sven Giegold del Partit Verd Europeu (us recomano que si esteu interessat en aquests temes financers, o us pregunteu de tant en tant què fa i què no fa la UE per regular el sector financer, el seguiu) ha sigut un dels que més ha lluitat dins del Parlament per la seva aprovació, i es felicitava de la decisió tot anunciant “El Parlament Europeu aconsegueix límits estrictes sobre el Comerç d’Alta Freqüència i l’especulació alimentària”.

És complicat explicar el que significarà, però de forma ràpida podriem dir que bàsicament:

  • Totes les transaccions de títols financers siguin de l’origin que siguin cauen dins del marc regulatori del MiFID.
  • Pel que fa a les transaccions sobre primeres matèries  en derivats que no tinguin un objectiu comercial clar, s’establiran uns límits molt més estrictes del que es creia de bon principi, s’hauran de posseir fins el seu venciment i es comerciaran en unes noves “instal·lacions” creades a tal efecte. Les excepcions, el gas i l’electricitat (el petroli i el carbó han rebut una excepció gràcies a la pressió dels grups d’interès al seu voltant).
  • Pel que fa al Comerç d’Alta Freqüència, els mètodes a partir dels quals es fan les transaccions en dècimes de dècimes de segon hauràn de ser identificats per altres actors dins dels mercats abans de dur a terme la transacció, fet que -suposadament- hauria de millorar l’estabilitat financera.
  • Finalment, s’estableix una obligada transparència vers els inversors a partir de la qual, tots els posseidors de productes financers rebràn una notificació sobre el que “tenen entre mans”.

Evidentment, això no és res més que petits esparadraps per tapar les esquerdes que el sistema financer. De totes formes, és un avenç.

La creu de la moneda? S’implementarà el 2017, temps suficient per a que es produeixi una altre crisi, el sector financer s’adapti i trobi els buits legals (loopholes en anglès) o pugui “convencer” als governs europeus de canviar la directiva.

Aquesta és, definitivament i sense cap mena de dubte, la gran diferència entre el sistema polític i el financer. La “diferència de velocitat” entre un i l’altre, fet que també està passant en relació amb la societat.

Nan

PD: de totes formes el sector financer ja està treballant en l’adaptació a aquestes noves regulacions, us ho garanteixo jo que ara visc a propet de la City de Londres.

Anuncios

Etiquetas: , , ,

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: