We blew it on food


image.imgAquesta expressió tan nord-americana en referència als aliments “La vam pifiar amb el tema dels aliments” té una gran rellevància sortint de la boca de qui va sortir. I més tenint en compte que va ser ell qui va facilitar l’entrada massiva del sector financer en el sector de les primeres matèries a finals de la dècada dels 90 i primers anys del segle XXI. Va ser ell qui, un 21 de desembre, va firmar la llei que obria les portes a la inversió en commodities, la Commodities Futures Modernization Act. Estem parlant de l’ex President dels EEUU Bill Clinton.

Aquesta troballa l’he aconseguit a partir de la lectura d’un llibre que recomano com a obligatori per entendre un dels pensadors europeus més importants dels últims anys, Slavoj Zizek. El llibre es titula First as a tragedy then as a farce (Primer com una tragèdia i després com una farsa) i inclou referències a aquest discurs per constatar com l’actual sistema sí que dóna resposta ràpida al sanejament del sistema financer –recordem que la resposta i coordinació dels governs va ser categòrica- mentre d’altres necessitats com la tuberculosi, el canvi climàtic o la fam no tenen ni tindràn aquesta resposta. Per Zizek el problema al que fa front la qüestió de la fam al món –i hi estic totalment d’acord- és la globalització dels aliments.

En aquest context és quan Bill Clinton en commemoració del Dia Mundial dels Aliments de 2008 –un 16 d’octubre- va encapçalar una conferència on juntament amb el Secretari General Banki-Moon i el president de l’Assemblea General Miguel d’Escotto, va pronunciar aquesta frase. La frase complerta és “tots la vam pifiar amb el tema dels aliments, inclòs jo, considerant-los com a televisions en color en contes de com un producte bàsic per la població més pobre”. El speech va continuar, tot fent referència a l’impacte que les polítiques del FMI i del BM tenen en les societats més pobres i com condicionen el seu futur. Com comenta Zizek, Clinton no posa l’èmfasi de la culpa en els governs o els estats, si no en les polítiques de llarg termini imposades pels EEUU i la Unió Europea i aplicades pel FMI, el BM i altres institucions. Es tracta, doncs, d’una qüesitó estructural, sistèmica.

descarga

No deixen d’impactar les paraules i sinceritat de Clinton fent un anàlisi que molts fan i que des de fa temps es demanen mesures per corregir aquestes dinàmiques. Encara resulta més xocant tenint en compte l’impacte que va tenir la firma de la CFMA en els anys següents en el mercat de commodities tal i com ens mostra el següent gràfic.

Indez

La gràfica -inclosa dins del document Investing not Betting de Finance Watch- ens indica el canvi que es produeix dins de diferents fons indexats al mercat de primeres matèries que passen de tenir uns actius de 13 mil milions de dòlars a gairebé uns 300 mil milions. La línia taronja ens mostra, en paral·lel l’evolució del preu de les 25 primeres matèries que conformen aquests indexs.

NAN

PDA: en breu es celebra el dia mundial de l’alimentació, 16 d’octubre.

Anuncios

Etiquetas:

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Trackbacks / Pingbacks

  1. We blew it on food | Sobirania Alimentària - 18 septiembre 2013

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: