Dodd-Frank & 21st Century Glass-Steagal Act


Com sempre als EEUU les històries al voltant de les negociacions financeres de les noves regulacions -siguin per regular més o regular menys- acaparen força atenció mediàtica tot i que pocs arribem a entendre quines són les seves repercussions reals. Recentment dues noves lleis estan sent debatudes àmpliament tenint, si s’apliquessin, una importància enorme. Es tracte de la Dodd-Frank Act per regular el comerç de derivats fora del territori nord-americà; i la nova versió de la coneguda i constantment citada Glass-Steagal Act que separa l’activitat de la banca comercial de l’especulativa.

imagesSens dubte, la seva implementació -del tot bén improbable en les seves versions originals- causaria un sotrec dels importants en el tant important i present sector financer dels EEUU.

Un de les causes de l’extensió de la crisi -a mi m’agrada parlar més de terratrèmol però això donaria per molt- financera va ser el comerç de derivats en els mercats. Aquests derivats que, segons algunes dades, tindrien un valor d’uns $700 bilions. Per tal de poder tenir un cert control sobre aquests i poder diferenciar aquells que tenen un efecte directe en els mercats nord-americans, el president Obama va decidir posar un filtre que permetés d’una banda controlar aquest mercat i, d’altre banda, protegir el consumidor. Per això el congressista Barney Frank i el senador Chris Dodd van ser els encarregats de crear aquesta llei que va ser aprovada el 2010. El problema, resideix en que la seva ratificació depèn de la Commodity Futures Trading Commission i de l’habilitat del seu president i el seu comissionat per arribar a un acord i no deixar-se influir massa per les pressions de Wall Street. En “breu” es sabrà la seva resolució, i dic breu entre comete perquè la llei es va aprovar el 2010 i ja estem en ple segon semestre de 2013.

images (1)

 

Després del Crack del 29 el president Roosevelt va implementar -amb molts entrebancs- el seu famós, i també molt esmentat actualment, New Deal. Una de les mesures estrelles va ser la Glass-Steagla Act, creada pels demòcrates Carter Glass i Henry B. Steagal. La legislació imposava límits estrictes sobre el que els bancs podien fer. És a dir, hi havia una estricta divisió entre la banca comercial i la inversora. Com passa gairebé sempre, la llei va patir un desgast significatiu a partir de les pressions de Wall Street que veia com la seva supressió podia ampliar el capital disponible per la “inversió” financera/especulativa a partir dels estalvis de la ciutadania. Com bé es sap, això va succeïr el 1999 amb l’aprovacióde la Gramm-Leach-Bliley Act sota presidència de Bill Clinton.

Ara, després dels aconteixements dels darrers anys, la pressió per a tornar a recuperar aquesta llei adaptant-la al segle XXI ha estat també molt gran i ha pogut “contrarrestar” la força de Wall Street. La senadora  demòcrata Elizabeth Warren -temuda des de la seva elecció pel sector financer-  i el republicà i candidat a la presidència al 2008 John McCain estan treballant amb molta força per recuperar-la. Val a dir que, segons molts autors, la desaparició de la Glass-Steagal és el que va generar les entitats “massa grans per caure”, tot i que d’altres autors diuen que tot i la seva vigència el col·lapse de Lehman Brothers no s’hagués pogut evitar.

El que sí és evident és que fins la seva desaparició les crisis financeres sistèmiques com la viscuda no eren de la mateixa intensitat, alguns periodistes diuen que no n’hi havien però això ho poso en dubte. Si més no, la seva intensitat no era com la que hem viscut i estem visquent i patint.

descarga

 

En les “properes setmanes” aniré observant i tractant de descobrir com evolucionen aquestes dues mesures que, tot i que no són el canvi estructural i radical que a un servidor li agradaria pel que fa a les finances, constitueixen una gran i important millora en la regulació del sector financer.

Hernán Cortés Saenz

 

Anuncios

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Trackbacks / Pingbacks

  1. El mercat en les nostres mans | - 5 agosto 2013
  2. El mercat en les nostres mans | Sobirania Alimentària - 5 agosto 2013

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: