Reunió de la Coal·lició Internacional en favor de la TTF + Justícia Fiscal al FSM


*Post publicat al blog del Fòrum UBUNTU “Global Taxation for Development”

WSFEl Fòrum Social Mundial és un procés que ja té més de 10 anys d’història i que cada dos anys reuneix a activistes, moviments socials i organitzacions de la societat civil per tal de poder articular alternatives al sistema capitalista neo-liberal. És per tant un moment idoni per a crear sinergies entre actors que treballen al voltant de la mateixa temàtica i que no han tingut o bé ocasió de conèixer’s o de l’altre compartir visions en persona.

L’edició d’aquest 2013 s’ha celebrat a Tunísia, lloc on van sorgir els primers moviments del que es coneix com a “primavera àrab”. Tunísia ha sigut un moment en el qual la qüestió de la Taxa Tobin està en un moment de plena actualitat per l’aprovació de la mateixa en el si de la Unió Europea, i a la vegada la temàtica de la justícia fiscal i el rol dels paradisos fiscals no desapareix de la primera plana dels mitjans de comunicació i de la ment de la ciutadania. El FSM era, per tant el moment ideal per a celebrar una nova reunió de la Coal·lició Internacional en favor de la TTF, conjugar aquesta campanya amb la demanda de justícia fiscal, i organitzar diferents activitats on socialitzar a tots els interessats i ampliar la base dels moviments. El Fòrum UBUNTU hi vam assistir, tot tenint una participació activa.

FTT_meeting3

Un dels objectius de les organitzacions involucrades a nivell europeu en favor de la TTF és intentar estendre la campanya i la pressió arreu del món. Després de l’èxit als EUA amb el lideratge de National Nurses United, la reunió celebrada al Grand Hotel Tunis –previ sopar de treball la nit anterior- va acollir organitzacions, sindicats i representants institucionals de tots els continents.

IMG_6117

Més de 40 persones hi van participar d’organitzacions tant diverses com Oxfam International, Attac, Public Services International, ITUC, Friedrich-Ebert-Stiftung NY (FES-NY), CNCD, IPS, UGTT Tunis, Stamp Out Poverty o CUT Brasil entre d’altres. D’aquesta manera es va poder ampliar la base d’organitzacions treballant conjuntament amb la TTF i ampliar vincles. Durant la reunió el Fòrum UBUNTU va fer la presentació “Guanyant la recaptació de la TTF pel desenvolupament i el canvi climàtic a Europa”.

Aquí la presentació:

http://prezi.com/qdg_99g6buvp/

El món necessita Justícia Fiscal i una TTF

El matí es va celebrar l’acte co-organitzat per més de 15 organitzacions, entre elles CIDSE, SOLIDAR, Jubilee South, Robin Hood Tax Campaign, National Nurses United o UBUNTU. Les intervencions van ser moderades per Javier Moreno, Secretari General del Global Progressive Forum, i van participar-hi Lidy Nacpil, Benedikte Pryneid, Anne Demelenne, Marta Kuhl, Alhassan Adam, el membre del parlament francès Philip Cordery i Hernán Cortés del Secretariat del Fòrum UBUNTU. La presentació del representant d’UBUNTU es va centrar en la campanya europea per la TTF i com poder enllaçar les dues temàtiques.

TJ_6

TJ_2

El debat, que tenia per objectiu central connectar la campanya en favor de la TTF i la de la Justícia Fiscal, va ser un èxit de públic i de participació principalment de representants del continent africà. L’activitat va acabar amb una reunió a porta tancada en la qual es va decidir ampliar i formalitzar d’alguna manera una campanya global sobre la temàtica, tot preparant un manifest final al qual UBUNTU s’hi va adherir.

La participació del Fòrum UBUNTU en el FSM va ser un èxit, i va servir per ampliar la base de membres en favor de la TTF a nivell internacional, i enfortir els lligams amb tot un seguit d’organitzacions africanes que treballen en favor de la justícia fiscal en un continent on, val la pena recordar-ho, per cada 10$ que entren només 1$ s’hi queda.

Anuncios

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: