Muito Obrigado Rio de Janeiro


Després de gairebé 30 hores de vol (Rio de Janeiro – Sao Paulo – Amsterdam – Barcelona), i d’intentar superar el jet-lag acumulat, toca fer una petita cloenda d’aquests meravellosos dies que he passat a Rio de Janeiro. Meravellosos tant a nivell personal com, sobretot, professional. Ja que al cap i a la fi, a Rio de Janeiro s’han aconseguit i superat, diria jo, els objectius que el Fòrum UBUNTU es va plantejar abans d’anar a Rio.

De Rio de Janeiro me n’enduc molts records. El primer és la bellesa d’una ciutat enmig de la selva, presidida pel Cristo Corcovado que tot ho abarca, les mils de llumetes de les faveles dient “estem aquí!!” a la ciutat per la nit, la calidesa de la seva gent, les muntanyes inacabables, els passejos amunt i avall, els carrers del centre històric, la simpatia dels taxistes, les caipirinhes de tots els sabors (morango, fruita de la passió, kiwi, etc.), el menjar deliciós, els esmorzars a l’hotel… el que més he disfrutat però d’aquest viatge (i de la majoria que he fet de viatges) és la gent que he conegut, els intercanvis d’opinions, idees, punts de vista que tens i, en definitiva, el conèixer noves realitats per anar aprenent mica en mica.

Com ja he anat explicant al llarg del blog (encara hi ha algú que em diu que he explicat poc!!), les activitats que hem organitzat amb UBUNTU han estat un èxit en tots els sentits. Tal i com vaig deixar entreveure en el meu últim post, el últim dia a Rio encara va ser mogut, m’explico.

Una de les idees que van sorgir entre les organitzacions que vam estar al darrere de totes les activitats sobre la Taxa Robin Hood, va ser el preparar un posicionament de les mateixes per a ser llegit en el side-event que el Grup Pilot sobre Mecanismes de Finançament Innovador al Desenvolupament organitzava el dia 22 a la Cimera Oficial. En aquest estava prevista la presència de Ban-Ki Moon (Secretari General de NNUU), així com diversos ministres de cooperació i desenvolupament de varis països (Noruega, Finlàndia, Bèlgica, etc.). Era, per tant, una bona ocasió per a demostrar i donar publicitat a la campanya Robin Hood.

Per tal de dur a terme aquesta tasca el procés no va ser gens senzill, ja que estem parlant de preparar un document no molt llarg en el qual quedin reflectides les visions de més de 10 organitzacions (entre elles Oxfam International amb el que això implica) amb els seus interessos, objectius, etc. Tot i això, i després d’intercanvis de correus electrònics i trucades, vam aconseguir montar una reunió en el passadís del nostre hotel amb la majoria d’organitzacions on, al més pur estil de negociacions de les Cimeres Oficials, vam consensuar un document. El mateix, va ser distribuit entre les diferents llistes de correus sobre FTT en els que UBUNTU hi està involucrat per, en qüestió d’un dia, obtenir el recolzament de més de 50 organitzacions internacionals de societat civil.

El document va poder ser llegit en l’acte del Grup Pilot. Tot de peu davant l’audiència, el director d’UBUNTU en Manel Manonelles el va llegir mentre uns quants li feiem recolzament vestits amb samarretes de Robin Hood i el barret del mític heroi de Sherwood. Va ser una cloenda molt maca per una setmana intensa i plena d’èxits per agafar forces i afrontar l’incert panorama que es presenta en els propers mesos.

Rio va ser, en definitiva, una ocasió per contrastar les diferents velocitats i dinàmiques en les que el món viu avui en dia. Un món clàssic, obsolet, atrapat en les seves pròpies contradiccions internes i amb data de caducitat; i per altre banda un món amb energia (normalment mal canalitzada i desorganitzada, tot s’ha de dir), vitalitat, amb ganes de canvi, i que entén que el món ja no pot continuar de la mateixa manera que porta des de fa dècades. En definitiva, em refereixo a les dues visions que van conviure totalment aïllades l’una de l’altre a Rio de Janeiro del 15 al 23 de juny: la Cimera dels Pobles i la Cimera de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible. Curiós, per cert, veure com a l’Aterro do Flamengo tothom sabia i no dubtava en dir què passava a Rio Centro i, pel contrari, a Rio Centro molts no sabien què passava a l’Aterro do Flamengo i altres ho deien amb la boca petita… petits detalls amb poca o molta importància, matissos al cap i a la fi.

Les visions anteriorment esmentades serveixen també per a constatar la gran diferència que vaig poder palpar mentre “vivia” per Rio. És el canvi geopolític del món, de les relacions de poder, de la confiança i de les perspectives de futur. És la diferència entre la Vella i decadent Europa, i el nou i vitalitzant Brasil i el grup d’emergents.

Ja per concluir, no sé quants m’han seguit al llarg d’aquests dies. Segurament més dels que esperava i menys dels que volia, però ha estat una bona experiència. Ja fa temps que tinc obert aquest blog i intento actualitzar-lo periòdicament. No segueixo una línia temàtica fixe, i em vaig movent al voltant dels temes que m’interessen i m’apassionen. Gràcies a tot@s per la vostra companyia des de la distància. Demà suposo que treure el “Escribint des de Rio” i em farà un pèl de tristesa, perquè em feia molta gràcia escriure pensant que de veritat estava a la terra del “ordem e progresso”. També crec que l’exercici de socialitzar i donar a conèixer el que fem al Fòrum UBUNTU on tinc la sort de treballar és molt important. Espero que algun que altre hagi vist que viatgem perquè creiem que fa falta i fem molt bona feina. Els que ens coneixen ja ho saben, però d’altres no. Potser alguns esperàven més anàlisi del contingut de les reunions i de les negociacions, però no he cregut adient que el meu blog fos el millor lloc. En tot cas, si voleu saber més ja sabeu on soc i si no podeu senti la meva entrevista que em van fer a COM Ràdio “Tots x tots” parlant de les negociacions i demés.

http://comradioblocs.com/totsxtots/2012/06/21/la-conferencia-rio20-vista-per-ubuntu/

En fi, s’acaba el “escribint des de Rio” però continua el “International politics and more”.

NAN

Pda: no tinc fotos de la lectura del comunicat a l’acte del Grup Pilot ja que jo estava de peu…intentaré aconseguir-ne i penjar-les.

Anuncios

Etiquetas: , , ,

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: