En 3 dies a Rio… arriben els líders, outcome document, reunions, activitats, marxa…


Aquests tres últims dies no he pogut escriure, ni llegir res pràcticament res. Les nombroses reunions ja programades i sense programar, la revisió de l’outcome document de la Cimera i, sobretot, les activitats que des del Fòrum UBUNTU hem organitzat i que val la pena dir-ho han estat un èxit, no m’han permès postejar al blog. Vaig a intentar fer un breu resum del que ha ocorregut durant aquests tres intensos dies per Rio de Janeiro.

Un dia més a Rio, i finalment ja s’ha arribat a tenir un text final de la Conferència de Rio+20. I tot “gràcies” a l’impuls-pressió del govern brasiler per a no convertir la Cimera en un fracàs, o en uns dies finals amb els “grans líders” negociant tête à tête sobre petits paràgrafs i grans paraules.

https://nanchisworld.wordpress.com/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gifEl dimarts dia 19, conjuntament amb vàries organitzacions de societat civil (Oxfam, CIDSE, Gestos, PSI, National Nurses United, ITUC, Coalition Plus) es va organitzar un taller titulat “Global Financial Transaction Tax: a just solution for human development“. L’acte amb una gran assistència de públic va servir per a posar en comú les diferents perspectives i campanyes al voltant de la temàtica de la Taxa Tobin, el que es coneix com a Taxa Robin Hood. Posteriorment, i gràcies al treball dels sindicats brasilers es va organitzar una marxa “Robin Hood” amb tots els assistents vestint el barret de Robin Hood, samarretes, enganxines, pancartes, etc. La marxa va acabar a la seu del banc més important del Brasil (CAIXA) amb una roda de premsa improvitzada que va servir per a donar publicitat a la campanya en favor de l’aplicació de la taxa.

En paral·lel a aquesta activitat en el marc de la Cimera dels Pobles, a Rio Centro es va poder tancar a última hora de la matinada el document final de la Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible. Tal i com s’esperava, el document és una simple declaració d’intencions consensuades, la única sortida viable per a poder arribar a un document final. Presentar tots elsdetalls dels gairebé 300 paràgrafs del mateix és complicat, però el què està clar és que els temes més complicats s’han tocat per sobre per tal d’arribar a un acord final. I quins són aquests temes? Doncs la idea de l’economica verda, la reforma de l’arquitectura institucional i, principalment, el que es coneix com els Mecanismes de Implementació (transferència de tecnologia i recursos financers).En aquest darrer punt està clar que els canvis en el sistema internacional que estan aconteixent de forma accelerada en els darrers anys, estan canviant les dinàmiques negociadores. La diferència ha sigut bàsicament que si fa uns 10 anys els països del Nord continuaven gaudint d’una posició  a nivel institucional i econòmica-financera més poderosa, avui en dia només la institucional es manté. És evident, per tant, que els països del Sud tenen actualment un poder que donarà (tard o d’hora) com a resultat canvis institucionals en profunditat. Si no, es produirà un trencament.

Ahir, dia 20 va ser el dia de la Marxa Mundial que va tenir com a epicentre mundial el centre de Rio de Janeiro. La marxa va reunir més de 40mil persones, en un ambient festiu i colorit volent dir ben alt que un altre món és possible.

Ahir teniem l’activitat central del Fòrum UBUNTU en el marc de la Cimera dels Pobles: “Nuevos caminos para una gobernanza mundial y ambiental“. L’activitat amb col·laboració amb el Foro para una Nueva Gobernanza Mundial (FNGM) ha comptat amb quatre panelistes que han fet unes presentacions boníssimes. Gustavo Marín, director del FNGM; Matt Davies, ATD Fourth World i membre de la campanya Beyond 2015; Germán Niño, membre de LATINDADD i Allan Tucket, president d‘ICAE.

Pels panelistes ha quedat clar que és necessari repensar el funcionament de les institucions internacionals, però partint de la base que l’actor central de les mateixes (l’estat nació) es mostra impotent per a poder donar resposta als desafiaments globals. És per tant, moment de donar entrada a noves visions, nous paradigmes que vagin més enllà de la figura de l’estat. I com aconseguir això?

Una possible seria aconseguint establir una relació adecuada entre les dinàmiques locals i globals, Això no és fàcil, però fruit d’aquesta necessitat en els darrers anys estem assistint a l’aparició de tot un seguit d’actors que estan adquirint més importància (acords regionals, ciutats, etc.). Matt Davies va enfatitzar la importància de la dignitat de les capes socials més desafavorides. És necessari donar émfasis als drets humans per tal de superar la misèria en la qual estan inmersos milions de persones. Una de les campanyes que està intentant això , i de la qual UBUNTU en forma part, és el Beyond 2015. Aquesta intenta engegar un procés participatiu (un altre dels elements claus per una nova governança i que es basa en donar veu al coneixement de totes les persones) per tal que el marc posterior a 2015 , data màxima d’assoliment dels ODM, sigui inclusiu i no s’engegui a partir de les voluntats i interessos únics dels governs.

Un dels punts que per mi va ser dels més interessants en trobar respostes al repte de construir una nova governança mundial, va ser el que Germán Niño va introduir en la seva ponència. Pel colombià, és clau lluitar contra el poder de les transnacionals i la privatització de la cooperació internacional. Molt relacionat amb l’anterior trobem la falta de transparència i la corrupció existent en molts processos internacionals. Tot això, degut al poder del capital i el seu interés en el control dels béns comuns, ha determinat i determina la situació d’impotència en que es troba l’estat i els seus governs per a poder donar respostes efectives.

Una de les meves “obsessions” en els darrers temps està sent l’educació. Eduació entesa com el procés pel qual la població va adquirint consciència de tot el que realment es dóna en el context en el que viu, com això es trasllada al nivell internacional, i el poder tenir capacitat d’anàlisi crític. És per aquest motiu que vaig estar buscant alguna persona que pogués introduir aquesta temàtica en l’activitat. Després de sondejar algunes opcions vam tenir el luxe de poder comptar amb Allan Tucket, president de l’ICAE, qui va fer un discurs molt constructiu i a la vegada crític. Tucket parteix de la idea que el repte és poder donar veu als més desafavorits per a poder trencar les relacions de poder que la globalització ha consolidat, tot generant un minvament dels drets de les persones.

Com veieu han estat uns dies frenètics per Rio de Janeiro en els quals encara no he pogut fer ni un moment de turisme per conèixer millor aquesta meravellosa ciutat. Però el fet és que el nostre últim dia per Rio serà inclòs més frenètic. Us ho explicaré en el meu pròxim post.

NAN

Anuncios

Etiquetas: , , , , ,

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: