Goldman Sachs, un viatge d’anada i tornada.


(Post publicat a la web www.unitedexplanations.org) Avui en dia és difícil trobar algú que no estigui familiaritzat amb paraules com deute públic, Taxa Tobin, agències de qualificació, Lehman Brothers o Goldman Sachs. El que sí ja és força més complicat és arribar a entendre els fils que mouen les grans institucions financeres mundials, és a dir, els entramats de poder en els quals es mouen i que perpetuen els seus interessos per sobre dels de la gran majoria de la societat. Entre aquestes institucions Goldman Sachs (GS) és l’exemple paradigmàtic de com un ens privat ha arribat a ser poc menys que un dels grans decisors i ha pogut estendre els seus “fils” en els grans òrgans de decisió econòmics, financers i polítics.

Goldman Sachs

Una de les grans característiques del sistema financer és la seva habilitat per “adaptar-se al medi” en el que viu, i GS és l’exemple perfecte.

GS neix l’any 1896 i des de llavors s’ha convertit en una de les companyies financeres més importants del món fins al punt que és l’enllaç principal amb el mercat del Tresor dels Estats Units; fou un dels seus economistes (Jamie O’Neill) qui va crear l’acrònim BRIC per designar les quatre economies dominants al 2050; o, per exemple, va ser la entitat que l’any 1991 va crear un producte d’inversió sobre matèries primes, el Goldman Sachs Commodity Index, que va generar el boom especulatiu sobre les commodities (petroli, cafè, cacau, soja, blat, etc.).

L’activitat de GS és gairebé impossible d’entendre de forma lògica sense saber com els seus “tentacles” han acaparat i acaparen posicions de poder arreu. En base a això, i a la seva importància sistèmica a nivell financer (és una de les entitats que es coneixien com a Too Big to Fail, és a dir, massa grans per a desaparèixer), es pot comprendre com es va autoritzar als Estats Units que es convertís, en plena crisi, de banc d’inversió a banc comercial.

El que més sorprèn de l’activitat de GS és, però, la seva “capacitat” per a poder fer seure en els llocs de poder de les finances i l’economia (i per tant de la política) ex-càrrecs de l’entitat, tot constituint una greu disfunció dins del sistema per tot el que això suposa. Que una institució com aquesta, que ha tingut un rol destacat en la crisi que ens envolta, tingui el poder i la influència per a que un senyor com Mario Draghi (ex president de la branca internacional de GS) sigui el President del Banc Central Europeu (BCE) ens diu molt del perquè totes les sortides i opcions econòmiques existents van cap a una única direcció: el reforçament del capital i dels seus interessos.

“Ex treballadors” de Goldman Sachs en posicions estratègiques

El llistat “d’anada i tornada” no es limita només al senyor Draghi; Romano Prodi, ex president de la Comissió Europea; Robert Rubin y Henry Paulson ex Secretaris del Tresor dels Estats Units; Peter Sutherland ex comisari europeu de competència; Otmas Issing economista en cap del BCE de1998-2006; i així podríem continuar amb un llarg etcètera de càrrecs en altes institucions internacionals que han estat o estaran a nòmina de GS.

En plena crisi econòmica i política a dins de la Unió Europea, s’ha donat un pas més ambiciós i sense cap tipus de voluntat d’amagar-lo a l’opinió pública: s’ha imposat a la democràcia la voluntat dels mercats i del seu gran valedor, GS. Es podria dir que GS i els seus interessos són els responsables de lidiar amb la crisi del deute europeu i principalment el de Grècia que, recordem, va poder falsejar les seves comptes “gràcies” a l’assessorament de GS.

A dia d’avui Mario Monti, actual primer ministre italià escollit de forma no democràtica, va ser empleat de GS. El primer ministre grec tampoc escollit democràticament Lucas Papademos, tot i no ser empleat directe de GS, sí que era el responsable del Banc Central Grec quan es va produir el falsejament de comptes assessorat per GS. Antonio Borges, director de la branca europea del FMI, és un ex càrrec de GS. Petros Christodoulou és responsable de l’Agència de Deute Públic grec i ex membre de GS. Finalment, ja hem fet referència a la trajectòria de Mario Draghi.Imagen

Tot l’anterior no és pura coincidència. Respon a uns interessos concrets d’una sèrie d’actors que no volen perdre la seva quota de poder dins del sistema. Goldman Sachs configura una relació i uns lligams de poder que s’estén arreu del món i que articula un sistema econòmic que té en l’entramat financer el seu element més valuós. Casos com el de Goldman Sachs ens demostren el perquè de moltes decisions; el perquè “no hi ha alternatives”; i qui hi està al darrere. A vegades parlem que al sistema financer és necessari posar-li cara i ulls, en aquest cas la “careta” ja fa temps que se l’ha endut el vent.

Links d’interès:

Anuncios

Etiquetas:

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: