Ordit 2010 amb en Jordi Pujol


Aquest passat dissabte els participants en l’edició del passat juny de 2009 de les jornades “Ordit pel lideratge i la transformació social” de la Fundació Jaume Bofill, vam tenir l’oportunitat i el privilegi d’assistir a una sessió amb l’ex President de la Generalitat de Catalunya en Jordi Pujol al Centre UNESCO de Catalunya. La sessió de caràcter informal va ser molt profitosa, i tot i que no vam poder plantejar-li totes les qüestions que teniem en ment es va generar un debat que, personalment, vaig disfrutar molt.

És la segona vegada en poc temps que tinc el privilegi de gaudir d’unes horetes en companyia del que ha sigut i és un dels personatges més importants i destacats de la política catalana i espanyola. La primera fou al juliol d’aquest any passat a casa precisament d’un dels meus companys d’Ordit, que va organitzar un soparet a la fresca amb un grup d’unes 14 persones amb en Jordi Pujol de cap de taula. En aquella ocasió el debat, potser pel fet d’estar rodejat de gent afina al seu pensament (CDC) va ser més fluit i va haver-hi torn per preguntes diverses i temes varis. També és cert que els temes que es van tractar van ser de tipus més profunds, com ara lideratge, valors, idees, etc.

Aquesta segona trobada tingué també un component especial pel fet del retrobament entre tots els Ordits, ja que sempre és gratificant retrobar-se els uns amb els altres, i més fora del context Ordit lo qual presuposa que hi ha ganes i voluntat en fer aquestes trobades. Si a tot l’anterior se li suma la presència d’en Jordi Pujol, amb tot el que comporta la seva figura, el cercle queda totalment tancat.

El format que vam preveure era de plantejar unes preguntes i debatre-les en base al que el President ens plantegés…evidentment les coses no van anar així i en Pujol, molt hàbil, va saber exposar la seva pregunta en primer lloc “Quins reptes creieu que hem d’afrontar com a catalans?” per tal de poder redirigir el debat. La primera resposta fou l’educació, i a partir d’aquí es generà un debat que es va allargar unes dues horetes, en base a la responsabilitat en l’educació, o el perquè de la defensa durant els seus anys de govern de la “doble via educativa “: pública / concertada / privada. A partir d’aquest tema s’entrelligaren molts més com ara la immigració, la idea de país, la responsabilitat, el lideratge, el rol de Catalunya al món, etc.

La jornada fou per recordar, i encara que sempre una sessió amb en Pujol pot donar més de si, per a mi aquesta fou molt gratificant. Si hagués de destacar quelcom, escolliria la triple visió que en Pujol considera que un bon governant ha de tenir:

  1. Projecte
  2. Programa
  3. Il·lusió

L’ordre dels punts és important ja que tal i com ell  va dir, la il·lusió en un polític es presuposa; el programa és fàcil de fer (i realment mai s’acaba complint); i el projecte és la part essencial d’aquesta equació o recepta. El projecte, la visió estratègica, a llarg termini, la mirada en l’horitzó, és el que dóna sentit a tota la resta. Diguessim que seria com la pilota en el futbol,  el poble en la política, les lletres en les paraules, o la melodia en la cançó. L’element essencial sense el qual res té sentit.

Aquesta és la gran reflexió que em va generar la trobada, tenim polítics amb visió de futur? o encara millor, és la política tal i com està configurada avui en dia, el mecanisme per tenir una idea de futur, per plantejar-nos un més enllà per sobre dels interessos particulars d’alguna persona o grup de persones?….en tinc els meus veritables dubtes al respecte, i és que líders amb la visió d’en Pujol és difícil de trobar-los actualment. Evidentment, des de la distància tot és més senzill, però en Pujol m’ha demostrat en aquestes dues trobades que tot el prestigi i lideratge que ha tingut i té se l’ha guanyat ell mateix.

Per cert, aquest any en Pujol complirà 80 anys. Físicament no hi ha dubte que els té, ja que els anys passen, però la lucidesa mental que té és esfereidora.

Tal com digué un altre gran savi, en Gabriel García Márquez, “La edad está en el alma”.

Anuncios

About Hernán Cortés Saenz

Nacido un frío diciembre de 1982 en Barcelona, hijo de padre colombiano y madre catalana, mi nombre es Hernán. Resido en un pequeño pueblo de la Costa Daurada con un encanto espectacular y a orillas del Mare Nostrum. Soy licenciado en Ciencias Políticas por la Universitat Autònoma de Barcelona, y estoy especializado en Relaciones Internacionales, cursando un Doctorado sobre la materia. He trabajado como Policy & Executive Officer en UBUNTU - Foro Mundial de Redes de la Sociedad Civil analizando temas relacionados con el sector financiero, alimentación, gobernanza mundial y desarrollo. Actualmente estoy en Nueva York (EUA) como investigador asociado con la Initiative for Policy Dialogue de la Universidad de Columbia y la Friedrich-Ebert-Stiftung investigando sobre las protestas globales acontecidas como respuesta a la crisis y las medidas de austeridad.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: